Tuesday, 14 October 2008

Sydney Akvárium / Sydney Aquarium

Mult vasárnap még elmentem a Sydney Akváriumba. Ez az egyik képen rajta is van, amit még az irodából csináltam. Elég nagy volt, rengeteg akvárium, 2 nagy medence és hatalmas választék. A kacsacsőrű emlőstől kezdve a cápán át a bohóchalig (Nemo nyomában) minden volt, csináltam pár képet, de ezt látni kell. A fél centistől az 5 méteresig minden méretű állat volt itt. Nézzétek meg a képeket. A kedvenceim:
1. Kacsacsőrű emlős. Hogy egy klasszikust idézzek "Istennek van humorérzéke" (gy.k. Gyalog-galopp) Szerintem tök aranyos, 30 centis jószág kb. mintha a kacsa és a hód keveréke lenne.
2. Polip. Be van téve pár kütyü az akváriumába, mert állítólag kíváncsi állat, szeret felfedezni dolgokat. ÉS ezt rendszeresen cserélik is neki.
3. Mini-pingvin. A világ legkisebb pingvine, nagyon aranyos, de ugyanolyan "Dögölj meg azonnal!" tekintete van, mint a koalának. Apropó: egy halon látszik mit eszik. Ha nagy kerek bamba szemei vannak, tuti növényevő. Ha kis/nagy, de sunyi, akkor tuti ragadozó. B opció: dugd be a kezed :)
4. Fókák, teknősök. Szimplán aranyosak :)
5. 70 centis rák. A világ legnagyobb rákja/homárja, filmekben szokott lenni, ami egy egész tányért foglal. Na ezt is láttam.

Mondom még ezer fajta cucc volt itt, ezek ragadtak meg, de nagyon megérte elmenni, lehet visszamegyek majd még máskor is.

Utána meg - mivel csomagban meg lehet nézni a mellette lévő "World Wildlife Park" nevű helyet is (kb egy fedett vadaspark), hát oda is elmentem. Itt is több ezer állat, nem részletezném. A főbb élmények:

1. Van koalás fényképem :) Szerintem a GDP 1%-át az teszi ki, hogy ezekkel fényképezkednek a turisták. Jah, és rotáció van, pár óránként más koalával fényképezkedik az ember/simogat meg, mert alapból elég mogorva kis jószágok, nem szeretik, ha tapizzák őket meg stresszesek is lesznek tőle (a gondozó mondta), néha karmolnak is (engem nem szerencsére), de nagyon finom puha a bundájuk. Szerintem akoalák csak a szemmel-verés képessége miatt vannak még életben, egy ragadozó rájuk néz "kicsi, szőrős, lassú de úgy néz, h mindjárt meghalok, biztos vmi nem kerek vele" azt elmegy a ragadozó. Vagy mint a durcás kisunoka, akire rászabadítanak 500 nagymamát egy nap, h megtapizza, ölelgesse stb. Tuti én is bestresszelnék.
2. Láttam pókokat. NAGY pókokat, a legtöbbje a világ legmérgesebbje/legnagyobbja (pl. fekete özvegyek, vmi ásópók stb). Azt a részt annyira nem élveztem.
3. Az egyik képen van egy struccszerű, fekete testű madár. Na, ez a madár, ha kihalna, akkor az ausztrál esőerdők jó 80%-nak befellegzett, ugyanis a madár kakija az egyetlen dolog, amiben a magjaikat be tudják porozni. Nem egy életbiztosítás. (Európában/Amerikában kb. a méh ugyanez)
4. Volt egy csomó papagáj, pillangó stb. szép színesek.
5. Lehetett simogatni kígyót (ezt kihagytam), meg abból is itt volt a világ 10 legveszélyesebbje, szerencsére nagyobb esélyed van egy villámcsapásra, mint hogy ezekkel összefuss/megharapjanak vagy kolosszális hülye vagy és direkt hergeled őket.
6. Ausztraliaban több az éjjel aktív állat, mint a nappali!
7. Egy hangya itt akár 2 centis is lehet (és atengerparton is vígan összefuthatsz velük, nem csak az állatkertben)

Hát innen ezek ragadtak meg, ez nem tetszett annyira mint az akvárium, ettől függetlenül ez is nagyon király volt, majd elmegyek egy állatkertbe is valamikor, hogy még több érdekes állatot lássak (abból van itt elég)


Last Sunday I went to the Aquarium in Sydney. You can see it from on one of the pictures that I took from the office. It was pretty big, lots of aquariums, 2 big pools and a great variety of species. Starting from platypus, including sharks, ending with clownfishes (Finding Nemo) they had everything, I made some pics, but you have to see this. They had animals from 5 mm to 5ms, all size. Check the pictures. My favourites:

1. Platypus. To quote a classical “God has a sense of humour” (for less educated people: Monty Python and the Holy Grail J) I think it is a quite, 30 cm long puppy, looks like a duck mixed with a beaver.
2. Octopus. There are some colorful stuff in the aquarium, because they are quite curious and like to discover new things. And of course these stuff is changed regularly.
3. Mini-penguin. The smallest penguin in the world, very cute, and it has the same “Die instantly!” looks as the koala. By the way: on a fish you can see what it eats. If it has big, booby, rounded eyes, it is obvious it is eating plants. If it has small/big, sneaky eyes, than it is a carnivore. Plan B: put your finger in the water and wait 5 seconds to decide :D
4. Seals, turtles. They are just simply nice J
5. 70 cm lobster. This is the biggest lobster of the world, it is usually on movies, cooked and filling a whole plate. Well I saw this as well.

As I told you, there were another thousand type of stuff there, I remember these, but it did very much worth to go there, I might go back later as well.

Later on I went to the Sydney World Wildlife Park as well (which is a covered small zoo) – because you can visit the 2 in a package. There were thousands of animals here too, I would not go into details. The best experiences:

1. I have a pic with a koala J I assume at least 1% of the AUS GDP is coming from the price of pics tourists are making with koalas. Ohh and there is a rotation, after a few hours they change the photo/pet-koalas, because by default they are quite groomy, they do not like if they are touched or petted and they become stressful too (the zookeeper told me this). Sometimes they scratch (luckily not me) and they have a very nice, soft fur. I am convinved that they are alive solely because of the fact that they can almost kill with their sights, so when a predator looks at them thinks “ohh, slow, nice and furry, but it stares at me that I am almost dieing, it has nuts, so I am leaving”. Or like a peevish grandchild whos threatened by 500 grandma`s who wanna touch and play with him. Surely I would be stressed as well.

2. I saw spiders, BIG spiders, most of them are the most poisonous/biggest in the world (eg. Several types of black widows, digging spiders). I did not enjoy this part that much.

3. On one of the pics you can see a big black bird, almost like an ostrich. Well, if theis bird would extinct, than a good 80% of aussie rainforest would go with him as the poo of this bird is the only material which helps the trees to spread their seeds. Not a good life-insurance. (In Europe/America the honeybee is almost the same)

4. There were lots of butterflies and parrots, nice coloured ones.
5. You had the chance to pet a snake as well (I skipped it) and of course they showed the 10 most dangerous on the world , luckily you have a bigger chance to get caught by a lightning then to meet them/got bitten by them or you are a colossal idiot and you purposely making them angry

6. In Australia there are more animals who are active during the night then during the day.

7. Here an ant can be 2 cms long (and you can meet them not only in the zoo, but at the beach as well)

Well, these are my most important memories, I did not like it as much as the aquarium, but besides this it was awesome, I will go to the big zoo as well sometimes to see more interesting animals (they have plenty)

1 comment:

Anonymous said...

Wow Maso,
Igazán büszke vagyok rád a pókos kaland kapcsán :)
Ugyen rémlik még az EB tervezőnk Szegeden? Na az nem volt pókmentes övezet :)