Sunday, 1 February 2009

Ausztral Muzeum / Australian Museum

Ma voltam az ausztral muzeumban, Sydneyben, megneztem a National Geographic 2008 termeszetfoto kiallitast. Nagyon jo volt, es ha mar ott voltam, vegre megneztem az oslakos ausztralokat bemutato kiallitast, a dinoszaurusz kiallitast es a mindenfele allatokat bemutato kiallitasokat. Meg hat parc perc erejeig raneztem a Papua Uj Guinearol szolo fotokiallitasra is, csak hogy teljes legyen a kep.

A legtobb idot nyilvan az oslakosokat bemutato resznel toltottem. Eddig is felkavart mindig amikor az angolok gyarmatositasanak eredmenyevel szembesultem, akar afrikaban, akar azsiaban. Hat ausztraliaban sem voltak jobbak. A kiallitas maga iszonyatosan interaktiv, hallgattam oslakos meset, neztem videokat, megtapicskoltam targyakat, olvastam beszedeket, voltam labirintusban, neztem tancokat, enekeket eloben, szoval mindenkeppen egy 21. szazadi muzeum volt.

Aztan megneztem a kihalt ausztral allatokat (pl. tasman tigris, sokfajta madar), szimulaltuk, hogyha 2-50m-rel emelkedik a vizszint, akkor mekkora resze kerul Sydneynek viz ala. A jo hir az, hogy a melohelyem 5, a lakohelyem 10m-ig hitelesitve van, szoval addig nincs gond. Persze, hogy hogy jutnek el meloba az mas kerdes.

Nagyon tetszett, hogy rengeteg mindent ki lehetett probalni, nem volt tulzsufolt es a szokott ausztral humort nyomta, gyerekeknek kulon jatszohazzal, kutatokozponttal stb, hat esett az allam neha, hogy bakker milyen erdekes lehet egy muzeum. Es egy csomo erdekesseget tanultam is, mert nagyon egyszeruen, de nem szajbaragosan vannak leirva a dolgok. Szoval egy csillagos otost megerdemel.

English version coming soon...

1 comment:

Peti said...

Fogadasokat itt lehet feladni! Miben sullyed el hamarabb Mazo mostani meloja, a penzugyi vilagkrizisben vagy a tengerszint emelkedeseben! Tessek, tessek, jojjenek, jojjenek! Vilagvege predikatorok 20%-kal tobbet nyerhetnek! :)